Uppsalaposten

Tips för dig som letar efter fritidshus

Tips för dig som letar efter fritidshus

Är det dags att förverkliga drömmen om ett fritidshus? För att göra ett bra köp finns det ett par saker som är bra att stämma av på förhand, till exempel:

  • Avstånd från hemmet
  • Kalkylera kostnaderna noggrant

I den här texten ger vi exempel på saker som du inte bör glömma.

Avstånd till hemmet

Vill du kunna åka till ditt fritidshus spontant? Eller åka efter jobbet på fredagen och komma hem på söndag kväll? I sådant fall är det kanske en god idé att titta på fritidshus som inte är alltför långt bort. Många är okej med en restid på ca två till tre, fyra timmar. Men det är givetvis upp till dig att avgöra – välj bara inte ett ställe med så lång restid att du ångrar dig senare.

Skriv vad du önskar i ett fritidshus

Genom att skriva upp alla dina önskemål blir det lättare att leta. Du kan också skriva dem i prioritetsordning för att skapa en extra tydlig bild av ditt drömhus. Det kan till exempel vara att det ska finnas vatten i närheten, att du inte vill ha grannar så nära eller att det ska finnas en stor skog runt huset.

En annan sak att tänka på är tomten. En större tomt kan innebära mer jobb – vilket i sig dock inte behöver vara en nackdel. Många skaffar ju gärna ett fritidshus just för att få påta och ha möjlighet till en stor och fin trädgård.

Gör en noggrann kalkyl

Gör en noggrann kalkyl för att koll på kostnaderna – och det kan bli en hel del av dem. Löpande kostnader kan till exempel vara att betala sophämtning och vatten. Om du vill kunna vara där året runt, så bör du kontrollera att vatten är tillgängligt även under vintern. Dessutom behöver rören värmas upp lite under de kallaste månaderna, så att de inte fryser – något som också kostar.

Det ovan är alltså löpande kostnader. Sedan lär du vilja inreda ditt fritidshus. Kanske behöver du också trädgårdsverktyg om du vill ha en trädgård.

Sammanfattning:

  • Bestäm hur långt bort huset får vara
  • Gör en önskelista med egenskaper som du vill att ditt hus ska ha
  • Gör en noggrann kalkyl – främst över löpande kostnader men skriv även ned vad de initiala kostnaderna kan bli.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.