Uppsalaposten

Konsten att välja bredband

Konsten att välja bredband

Kanske är det dags för en flytt och nytt tecknande av bredbandsavtal, eller också tycker man att bredbandräkningen börjat bli lite väl dyr de senaste månaderna. Kanske vill man bara byta från mobilt bredband till ett fast? Oavsett vad är det dags att välja bredband bland alla alternativ som finns ute på marknaden. Följande artikel kommer fördjupa sig i bra saker att tänka på när man ska välja bredband.

Om att välja bredband

Till en början kan det verka ganska svårt att välja bredband, helt enkelt för att det finns så otroligt många olika typer av bredband att välja bland. Men om man lär sig skillnaderna svara på innan man väljer bredband är följande:

  • Vill man ha mobilt eller fast bredband?
  • Vilket mobilnät vill man ha?
  • Hur dyrt får bredbandet vara?

Fast eller mobilt bredband

Man brukar särskilja mellan två olika former av bredband: fast och mobilt. Det fasta bredbandet går idag oftast via fiber, men kan också anslutas via telefonjacket. Till skillnad från ett mobilt bredband så är det fasta bredbandet ofta tillförlitligt både i anslutning och hastighet. Det tenderar dessutom att vara obegränsat, så man behöver inte vara orolig att det ska börja sina i slutet av månaden.

Ett mobilt bredband är ett alternativ till fast. Detta bredband går via mobilnätet, och leds in i huset via en router. Det fördelaktiga med ett mobilt bredband är bland annat att det går att ta med sig om man exempelvis är på resande fot, eller ska spendera en vecka i sommarstugan. En nackdel med mobila bredband är att de ofta är begränsade i sin surfmängd.

Val av mobilnät

Vilket mobilnät man ska välja beror bland annat på var man bor. Olika operatörer har olika bra täckning i olika delar av landet, så detta måste anpassas individuellt. Bor man i hyresrätt är det inte alltid möjligt att välja mobiloperatör själv. Många gånger har hyresrätten redan ett avtal med en viss operatör, och då får man som hyresgäst teckna ett eget avtal med den leverantören.

Pris

Även pris är en avgörande faktor som kan påverka valet mellan olika bredbandsleverantörer. Som tidigare nämnt kan mobila bredband vara något billigare, och har man tur kan man ofta få ett prisvänligt erbjudande hos olika leverantörer under sitt första år som kund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *